wtorek, 25 sierpnia 2015

Pierogi z serem i malinami

Póki sezon malinowy trwa, nadal korzystam ze świeżych owocków i przygotowuję różne deserki, śniadania czy obiadki. Tym razem mam dla was przepis na pyszne pierożki z serem i malinami. Smakują po prostu cudownie. Idealnie pasuje do nich sos owocowy przygotowany z jogurtu naturalnego i malin.



Składniki na 35 pierogów:
ciasto:
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2- 1/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
nadzienie:
  • 180g sera białego
  • 180g malin
  • 4 łyżeczki cukru
  • jajko
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier i sól. Dolewamy 1/3 szklanki mleka i zagniatamy ciasto. Jeśli uznacie, że jest zbyt twarde, możecie dodać więcej płynu.

Nadzienie:
Do miseczki przekładamy ser i bardzo dokładnie go rozgniatamy, najwygodniej będzie widelcem. Dodajemy cukier i jajko, całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy malinki i delikatnie łączymy je z serem.

Wykonanie:
Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2mm. Wycinamy z niego kółka, za pomocą szklanki. Nakładamy do nich nadzienie i sklejamy brzegi. 
Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia do wierzchu.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. pierogi na słodko zdecydowanie wygrywają z tymi tradycyjnymi na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda wolę wytrawne, ale te też by mi zasmakowały. Szczególnie, że są z malinami! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo a dziś miałyśmy na obiad pierogi z dynią i serem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi z dynią i serem brzmią świetnie, bardzo chętnie bym ich spróbowała!;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka