środa, 5 sierpnia 2015

Curd bananowy

Curd jest rodzajem owocowego kremu. Najpopularniejszy jest na bazie cytryny, choć można spotkać różne wersje smakowe. Wykorzystuje się go do nadziewania babeczek, smarowania ciast, czy produkcji lodów.
Swój curd przygotowałam na bazie bananów, a inspiracją był przepis z MoichWypieków.



Składniki:
  • 300g mocno dojrzałych bananów (3 nieduże sztuki)
  • 40g cukru
  • sok z polowy cytryny
  • 2 żółtka 
  • 2 jajka
  • 80g masła, miękkiego
Banany blendujemy na gładki krem. Zagotowujemy je z cukrem, aby dobrze się rozpuścił. Zdejmujemy z palnika i dodajemy jajka, żółtka, sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy, aż krem zgęstnieje. 
Curd możemy przechowywać w słoiczku, w lodówce, do dwóch tygodni.

4 komentarze :

  1. Wszystko co bananowe uwielbiam, a ten krem miał na pewno delikatną konsystencje - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zjadłyśmy krem bananowy zmrożony więc jesteśmy w stanie wyobrazić sobie smak Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo ciekawy, a krem na pewno wyszedł przepyszny :) Nie ma lepszych owoców do kremów niż banany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę go zrobić :) Uwielbiam banany!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka